Contents
- 1 Kaçak telefon kullanmak yasak mı?
- 2 Kaçak telefonlar güvenli mi?
- 3 Telefon kaçak çıktı ne yapmalıyım?
- 4 Kaçak telefon kullanmanın cezası nedir?
- 5 Kaçak telefon sorun olur mu?
- 6 Yurtdışı telefon kullanmak yasak mı?
- 7 Kacak telefonlar neden ucuz?
- 8 IMEI kapanan telefon açılır mı?
- 9 Telefon orjinal mi kacak mi?
- 10 Kaçak telefon satanlar nereye şikayet edilir?
- 11 Kaçak telefonlar güncelleme alır mı?
- 12 Kaçak telefon nasıl şikayet edilir?
- 13 IMEI numarası kopyalanmış ne yapmalıyım?
- 14 Klonlu telefon kullanmak suç mu?
- 15 Kaçak telefona IMEI atma suç mu?
Kaçak telefon kullanmak yasak mı?
Türkiye’deki kullanıcılar için sorun teşkil edecek tek fark IMEI numarasının BTK tarafından kayıtlı olup olmadığıdır. Kaçak Spot Telefon Satın Almak / Satmak Yasal mıdır? Kaçak telefon alıp satmak yasalara aykırıdır. Yani spot telefon satmak suç fakat kaçak telefon kullanmak suç değil gibi bir anlam çıkıyor.
Kaçak telefonlar güvenli mi?
Bu tür cihazlar, herhangi bir şekilde gümrük kaydı yapılmadan ve vergi uygulanmadan ülkemize kaçak bir şekilde sokuluyor. Bu nedenle ülkemizde resmi olarak satılan telefonlara göre fiyatları da fazlasıyla uygun oluyor. Ancak kaçak telefonlar, kullanıcılara herhangi bir garanti hizmeti vermiyor.
Telefon kaçak çıktı ne yapmalıyım?
Telefonun yasa dışı yollarla ülkeye geldiğini ve kaçak telefon olduğunu bilmeden aldıysanız, bu durumu öğrendiğiniz zaman dolandırıldığınızı söyleyerek yasal yollara başvurabilirsiniz. Bu durumlar için bir satış belgesi düzenlenmesini istemelisiniz.
Kaçak telefon kullanmanın cezası nedir?
kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Kaçak telefon sorun olur mu?
Teknik olarak ufak tefek farklılıklar dışında bir sorun yaşamıyorsunuz. Kaçak telefon aldığınızda kayıt işlemi yapılmadığından sadece 4 ay telefon şebeke veriyor. Sonrasında ise şebek vermiyor. Bu sorunu çözmek için de cüzi bir miktar para ödeyerek telefona imei attırabilirsiniz. (imei atmak/ attırmak yasal değildir. )
Yurtdışı telefon kullanmak yasak mı?
3 Şubat 2017 tarihinde yürürlüğe giren Gümrük Kanununun 235/3. Maddesi Hk. ile artık kişi yurtdışından Türkiye’ye 2 adet telefonu yasal olarak getiremeyecek.
Kacak telefonlar neden ucuz?
Aradaki tek fark bu telefonların ülkeye kaçak yollarla sokulmuş olması. Kısacası satın aldığınız kaçak telefon, yüzde 25’lik ÖTV, yüzde 18’lik KDV ve yüzde 6’lık TRT Payı’ndan muaf oluyor. İşte tam olarak da bu sebeplerden ötürü kaçak telefonların fiyatı, ülkemizde garantili olarak satılan telefonlardan çok daha ucuz.
IMEI kapanan telefon açılır mı?
5809 sayılı Kanunun 57 nci maddesi uyarınca, IMEI bilgisinin değiştirildiği tespit edilen cihazlar haberleşmeye kapatılmakta ve IMEI bilgisi başka cihazlara kopyalanmış olan cihazlar gerçek cihaz sahibi olduğunu belgeleyen kişi tarafından sadece tek hatla eşleştirilmek suretiyle kullanıma açılmaktadır.
Telefon orjinal mi kacak mi?
e-Devlet’in IMEI sorgulama sayfasına gidin, Telefonun IMEI kodunu bu sayfaya yazın ve Sorgula’ya yıklayın. Bu sayfada aldığınız bilgiler, cihazın marka ve modeliyle uyuşmalı. Cihazın marka ve modelinin uyuştuğunu görüyorsanız, aynı sayfada bir de kayıt durumunu göreceksiniz.
Kaçak telefon satanlar nereye şikayet edilir?
– Telefonu aldığınız yere ya da doğrudan BTK’ya (0312 294 94 94) başvurmanız gerekiyor.
Kaçak telefonlar güncelleme alır mı?
Telefonların kaçak olup olmaması sadece cihazı Türkiye’de kullanabilmek için önemli. Xiaomi cihazın kaçak olup olmadığını tespit edemez veya ona göre ayrım yapmaz. Cihaz orjinal olduğu sürece GÜNCELLEME ALIR.
Kaçak telefon nasıl şikayet edilir?
Kayıp/çalıntı ihbarı nasıl yapılır? Kayıp/çalıntı ihbarının gerçekleşmesi için cihaza ait 15 haneli IMEI numarasının bilinmesi ve hattın yasal sahibi olan kişinin; e-Devlet kapısı veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) kanallarından birini kullanarak ihbarda bulunması gerekmektedir.
IMEI numarası kopyalanmış ne yapmalıyım?
IMEI ‘nizin kopyalandığında tarafınıza BTK tarafından bir kısa mesaj gönderiliyor. Bu mesajda telefonunuzun IMEI numarasının klonlandığı ve 1 ay içinde kapatılacağı yazıyor. İşte bu noktada ya telefonu aldığınız yere ya da direkt BTK’ya (0312 294 94 94) başvurmanız gerekiyor.
Klonlu telefon kullanmak suç mu?
7. Ceza Dairesi, klonlanmış cep telefonu bulundurmanın yasalar kapsamında suç olduğuna hükmederek, yerel mahkemenin kararını bozdu. Klonlanmış telefon cihazı; elektronik bilgisi (IMEI numarası) değiştirilmiş ya da kopyalanmış olan cihaz anlamına geliyor.
Kaçak telefona IMEI atma suç mu?
İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Avukat Oğuz Aksoy, şunları söyledi: “ IMEI kopyalanması suçtur. 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 55/1-2 maddelerinde suç teşkil ettiği açıkça belirtilmiştir. Kopyalama işini yapan kişilere bin günden on beş bin güne kadar adli para cezası verilir.”